Single Origin och Single Estate vs blandningar
På Åre Kafferosteri har vi gjort en skala där vi delar in vårt specialkaffe i "tryggt kaffe" och "äventyrligt kaffe". På trygga sidan hittar du våra blandningar Njutning (brygg-, kok- och pressmalet) och Rock (hela bönor). Det är kaffen som "alla" kan gilla.
På andra sidan av skalan vid "äventyrligt kaffe" hittar vi vårt bärtorkade etiopiska kaffe. Det är ett kaffe som en del kommer att älska och säga "det här var det godaste jag druckit", medan en del inte kommer att känna igen sig och säg "nä det här gillar inte jag".
Däremellan ligger sedan våra andra singlar utplacerade på olika ställen efter hur de är i smak. Alla kaffen förutom rock och njutning är single estate eller single origin. Det betyder att de kommer från en enda gård (estate), eller att de kommer från ett kooperativ (origin).
Njutning bryggmaletI den här påsen hittar du vår enda blandning i vårt sortiment. Alla våra kaffen är lättrostade för att lyfta smakerna från platserna de växer på. Om du är van vid mörkrostat kaffe så är det denna du ska börja med i vårt sortiment för att kanske sedan leta dig vidare i specialkaffets värld. Tänk dock på att det är allt annat än mörkrostat, men i förhållande till våra single origins, som kan vara mycket äventyrliga, så är det ett bra specialkaffe att börja med. Det är framtaget för att vara lättjobbat och för att passa de flesta. 50% Caturra och typica från Agua de Nieves, Peru. 50% Bourbon från Bateia, Brasilien. |
|
Njutning kokmaletI den här påsen hittar du vår enda blandning i vårt sortiment. Alla våra kaffen är lättrostade för att lyfta smakerna från platserna de växer på. Om du är van vid mörkrostat kaffe så är det denna du ska börja med i vårt sortiment för att kanske sedan leta dig vidare i specialkaffets värld. Tänk dock på att det är allt annat än mörkrostat, men i förhållande till våra single origins, som kan vara mycket äventyrliga, så är det ett bra specialkaffe att börja med. Det är framtaget för att vara lättjobbat och för att passa de flesta. 50% Caturra och typica från Agua de Nieves, Peru. 50% Bourbon från Bateia, Brasilien. |
|
Rock 250 grI den här påsen hittar du vår enda blandning i vårt sortiment. Alla våra kaffen är lättrostade för att lyfta smakerna från platserna de växer på. Om du är van vid mörkrostat kaffe så är det denna du ska börja med i vårt sortiment för att kanske sedan leta dig vidare i specialkaffets värld. Tänk dock på att det är allt annat än mörkrostat, men i förhållande till våra single origins, som kan vara mycket äventyrliga, så är det ett bra specialkaffe att börja med. Det är framtaget för att vara lättjobbat och för att passa de flesta. 50% Caturra och typica från Agua de Nieves, Peru. 50% Bourbon från Bateia, Brasilien. |
|
Rock 500 grI den här påsen hittar du vår enda blandning i vårt sortiment. Alla våra kaffen är lättrostade för att lyfta smakerna från platserna de växer på. Om du är van vid mörkrostat kaffe så är det denna du ska börja med i vårt sortiment för att kanske sedan leta dig vidare i specialkaffets värld. Tänk dock på att det är allt annat än mörkrostat, men i förhållande till våra single origins, som kan vara mycket äventyrliga, så är det ett bra specialkaffe att börja med. Det är framtaget för att vara lättjobbat och för att passa de flesta. 50% Caturra och typica från Agua de Nieves, Peru. 50% Bourbon från Bateia, Brasilien. |
|
ArsosalaTvättstationen Arsosala ligger i regionen Guji och grundades 2015. Den tar emot kaffe från ca 1200 trädgårdsbönder. Kaffet odlas på ca 1800 - 1900 möh och består av olika etiopiska arter av arabica. Kaffet torkar på upphöjda torkbäddar i ca 8-15 dagar efter att ha fått jäsa i ett jäskar under en natt. |
|
ChelbessaChelbessa är en process-station som tar emot kaffe från ca 500 bönder i området runtom sig. Kaffet växer på mellan 1900 och 2400 möh.
|
|
KochereKochere är ett område som ligger centralt i Yirgacheffe-regionen. Kaffet odlas av trädgårdsbönder, som sedan levererar till den lokala process-stationen. Det betyder att kaffet inte kan spåras längre än till process-stationen. Områder ligger på mellan 1800 till 1900 möh.
|
|
ChelcheleProcess-stationen Chelchele får kaffe från trädgårdsbönder som lever på mellan 1900 - 2400 möh. Kaffet fermenteras 8-12 timmar innan det tvättas rent, för att därefter torkas på upphöjda torkbäddar i ca 2 veckor. |
|
Deri FahmiI regionen Guji ligger process-stationen Deri Fahmi. De har gjort en extra fin sortering, av sitt redan innan fantastiska kaffe. Det betyder ett renare och godare kaffe. Kaffet de använder växer mellan 1900 - 2200 möh. |
|
Finca HimalayaFinca Himalaya är en 60 hektar stor farm som ägs av Mauricio Salaverria. Detta kaffe är en naturlig korsning mellan pacamara och catimor, som upptäcktes 2014 av Guatemalas kaffeinstitut Anacafé, därav namanet Anacafé 14. Farmen ligger på 1500 möh i Santa Ana-regionen. |
|
El RobleEl Roble ägs av Roberto Deraz, han har odlat kaffe sedan 2009. Roberto fick 500 kaffeplantor av sin pappa, som även hjälpte honom i början. Efter skörd så fermenteras kaffe mellan 24 och 72 timmar beroende på temperaturen. Därefter torkar det på upphöjda bäddar i runt 3 veckor. |
|
Finca San NicolasFinca San Nicolas, 1600 möh, är en väldigt liten farm som ägs av Edgardo Gutierrez. Farmen är belägen i Chalatenango, en bergig region intill gränsen mot Honduras. Detta kaffe har efter skörd fått torka på upphöjda bäddar i en månad. |
|
Finca TacacalFinca Tacacal, 1400 - 1650 möh, ägs och drivs av Familjen Aguilera, 12 bröder och systrar. För att få så bra kaffe som möjligt betalar de plockarna mer för omoget utsorterat kaffe än för moget kaffe. Det leder till att kaffet som går till produktion håller en oerhört hög kvalitet.
|
|
Finca La AmadaFinca La Amada ägs och drivs av två syskon och deras respektive familjer. De äger förutom denna farm, en farm till samt en process-station. Sina farmer delar de in i mindre delar för att ha en bättre spårbarhet på kaffet de säljer. Detta lkaffe kommer från Las Piedras-delen. På den delen odlas ca 10 olika varianter av arabica, så kaffet är en blandning av olika varianter, såsom Villa Sarchi, Caturra, Catuai, Bourbon mm.
|
|
|
|
HoneyprocessenEfter att fruktköttet tas bort från kaffebären så finns det ett antal olika varianter av honeyprocessen. Gul Honey: Kaffet vänds varje timme på upphöjda bäddar utomhus i några dagar, sedan förflyttas det till ett torkhus där det vänds regelbundet. |
Honeyprocess i torkhus i Costa Rica. |